2013-03-11

麵筋 mączne ścięgna

Czyli po prostu produkty z czystego glutenu. Wystarczy mąkę wymyć ze skrobi. Otrzymane ciasto ma konsystencję podobną gumie do żucia. Z niej można formować najrozmaitsze przekąski.
Historia tego typu przekąsek sięga co najmniej XVIII wieku - wówczas przygotowanie glutenu było mocno pracochłonne. Najwyraźniej znaleźli się ludzie gotowi za to zapłacić, skuszeni tym, że coś wygląda jak mięso, a nim nie jest... W chińskiej kuchni wegetariańskiej, ściśle związanej z buddyzmem w jego ścisłej, niepozwalającej na spożywanie mięsa regule, jest jednym z podstawowych obok tofu produktów. Świetnie imituje mięso. O samym powstaniu "mącznych ścięgien" wiemy niewiele. Jedna z legend głosi, że wynalazł je jeden z kucharzy cesarskich, kiedy cesarz musiał pozostawać na bezmięsnej diecie. Inna z kolei mówi o mniszce w klasztorze buddyjskim, która wynalazła potrawy z glutenu, by przypodobać się Awalokiteśwarze; ciężko dziś dojść, jak to było naprawdę...
Gluten można smażyć w głębokim tłuszczu i dorzucić do zupy; można też z niego zrobić knedle i po nadzianiu dowolnym farszem usmażyć bądź ugotować. Można go formować na kształt kiełbasek i gotować na parze. Można piec jak ciasto. Można kupić w sklepie, zapakowane w puszki i słoiki, zamarynowane z orzeszkami i innymi dodatkami.
Ja miałam okazję spróbować innej formy - pieczonych szaszłyczków "mącznych ścięgien".


Jak widać na załączonych obrazkach, grillowaniem zajmuje się muzułmanin. Potrawa ta bowiem jako bezmięsna szybko weszła w repertuar mniejszości Hui.
Nawinięte jak sprężynki na pałeczki, spieczone na złoto i mocno przyprawione, nie staną się może moim przysmakiem, ale fajnie było spróbować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.